DİYET LİSTESİ SATIN ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?

1 Paketlerimizden birini seçin
2 Formu doldurun ve satın alın
3 Ön görüşme için sizi arayalım

Diyetisyenlerimiz ön görüşmeden sonra diyet listeniz hakkında bilgi vermek için size yeniden arıyor ve detayları iletiyor.

ÇAĞRI MERKEZİ

Hafta İçi: 09.00-18.00
0262 606 0 160
destek@diyyet.com

Diyabetin Çeşitleri (Sınıflandırılması)

Diyabetin sınıflandırılması; hiperglisemiye yol açan komplikasyonların kronik seyrine göre yapılmaktadır. Buna göre;

Sınıflandırma

Özellikleri

Tip 1 DM

Tip 1 DM; pankreatik beta hücrelerinin hasarı sonucu meydana gelmektedir. İnsülin yetersizliği ile sonuçlanmaktadır. İki şekilde seyredebilir.  Otoantikorlar (immün sistem aracılı Dm; viral enfeksiyonlar, toksik kimyasallar neden olabilir) İdiyopatik(sebebi bilinmemektedir.) Çocuk ve gençlerde görülmekle birlikte bu dönemde herhangi bir yaşta oluşabilmektedir. Oluşabilecek komplikasyonlar(Ketoasidoz, Makrovasküler Hastalıklar, Mikrovasküler Hastalıklar vs.) ve ölümden korunmak için bu hasta grubuna egzojen insülin tedavisi gereklidir.

Tip 2 DM

Tanısını almış tüm diyabetli hastaların %90-95’ini oluşturmaktadır. Temelinde insülin direncinin yattığı, insülin üretiminin yetersizliği ile karakterize progresiv bir hastalıktır. 30 yaş ve üzeri yetişkinlerde seyretmekte olan Tip 2 DM son yıllarda genç ve çocuklarda da görülmeye başlamıştır. Hiperglisemi yavaş seyreder. Hasta tanı almadan önce komplikasyonları hissedebilir. Yaş, obezite özellikle abdominal obezite, ailede diyabet varlığı, fiziksel aktivitenin azalması,gestasyonel DM geçmişi, prediyabet, çevresel ve genetik faktörler tip 2 DM kronik seyrini tetikleyen nedenlerdir. Hastalığın ilk tanı evresinde ekzojen insülin tedavisine gerek  görülmemektedir. Bunun yerine yaşam tarzı değişikliği, tıbbi beslenme tedavisi ile birlikte kan glikozu takibi yapılarak tablo düzeltilmeye çalışılmaktadır. Fakat hastalığın seyrinde; glisemik kontrol sağlanamaz veya komplikasyonlar görülmeye başlanmışsa insülin tedavisi gerekebilir.

GDM

Tüm gebe kadınların %7’sinde gestasyonel diyabete rastlanmaktadır. Gebelik esnasında ortaya çıkabilen diyabet şeklidir. Glikoz intoleransı ile karakterizedir. Şiddeti değişebilir.  GDM’li kadınların %5-10’unda tip 2 DM gelişebilir. GDM’li kadınların; gebelikten sonra 5-10 yıl içinde %40-60’ında tip 2 Dm görülebilmektedir.  GDM öyküsü olan kadınlarda gebelikten sonra yaşam tarzı değişikliği; kilonun düzenlenmesi, fiziksel aktivite vs ile risk azaltılabilmektedir. Daha önceki gebeliklerinde diyabet öyküsü, glikozürisi olanlar, ailesinde DM öyküsü olanlar, ve obez kadınlar GDM için yüksek risk grubundadır.

Prediyabet

Bu kişiler diyabet öncesi dönemdedir. Açlık glikoz düzeyleri yükselmiş, OGTT testleri ise normalin üzerinde seyretmektedir. Fakat diyabet tanısı konmamıştır. Diyabetin geri döndürülebilir aşamasıdır. Bu hasta grubunun yakın takibe alınması gerekmektedir. Yaşam tarzı değişikliği ve tıbbi beslenme tedavisi ile birlikte açlık ve tokluk (1. Saat, 2. Saat) kan glikozu değerleri takip edilerek tablo düzeltilmeye çalışılmaktadır.

Diğer Spesifik Tipler

Genetik sendromlar(Maturity-Onset Diabetes of Youth (MODY) vs.)

[MODY; En az üç nesil aktarılmış otozomal kalıtım gösteren sendromdur. 7. kromozomun kısa kolundaki glukokinaz genindeki mutasyon ile karakterizedir. Bu mutasyonun sonucunda; insülin salınımı için gerekli glikoz miktarı normalin dışında artmakta ve diyabet görülmektedir.]

Kistik fibrozis gibi pankreas hastalıklar, ilaçlar, enfeksiyonlar, ameliyatlar, malnütrisyonlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilen diyabettir.

Bu yazıya kaç puan verirsiniz:

1 kişi oy kullandı

YENİ KAYIT OLUŞTUR

PAROLA YENİLEME

TOP